Czym możemy wyłożyć podłogę w kuchni?

Czym możemy wyłożyć podłogę w kuchni?

Wybór podłogi do kuchni to istotny element urządzania tego pomieszczenia. Wbrew pozorom nie jest to takie proste – musimy uwzględnić kilka czynników, takich jak: tolerancja podwyższonej wilgotności, niewrażliwość na zmienne temperatury, odporność na zabrudzenia czy wreszcie łatwe czyszczenie.

Płytki ceramiczne i kamień

Najpopularniejszym materiałem używanym do wykładania kuchennej podłogi są płytki ceramiczne. Dzięki trwałości i odporności na zabrudzenia chętnie wybierane są także na ściany tego pomieszczenia. Łatwo się je czyści, nie szkodzi im para wodna ani wysoka temperatura. Terakota dostępna jest w bardzo wielu wzorach, dzięki czemu nada się do wykończenia kuchni w każdym stylu. Drugim bardzo trwałym – ale zdecydowanie droższym -materiałem są płyty kamienne. Ich pielęgnacja wymaga używania specjalnych środków czyszczących. Różnorodność kamienia wykorzystywanego do ich produkcji powoduje, że w tym przypadku także bez problemu znajdziemy model dopasowany do urządzanego przez nas wnętrza.

Drewno i panele

Dość drogim rozwiązaniem jest także podłoga drewniana. Jeśli zdecydujemy się na drewno lite, należy pamiętać o jego regularnej konserwacji. Podłoga taka jest zdecydowanie mniej trwała niż kamienna lub ceramiczna, łatwiej się rysuje i ulega zabrudzeniu. Aby zapobiec jej zawilgoceniu, należy systematycznie ją lakierować lub olejować. Mniej podatna na uszkodzenia i zabrudzenia jest podłoga z paneli. Będzie to zdecydowanie lepszy wybór dla rodzin z dziećmi.

mieszkanie

Laminat i winyl

Jeśli cenimy sobie surowce łatwe w konserwacji, utrzymaniu i czyszczeniu, dobrą decyzją będzie wybranie laminatu. Jest to także stosunkowo tania opcja. Laminaty dostępne są w wielu kolorach, niektóre nawet bardzo skutecznie imitują drewno lub kamień. Kolejną możliwością są wykładziny winylowe, które również udawać mogą podłogę z innego surowca. Są bardzo łatwe w montażu, trwałe i odporne na ścieranie. Kolejnymi możliwościami, jakie stawiają przed nami producenci kuchennych podłóg, są m.in. guma, beton i żywica, czy też linoleum. Dzięki takiej różnorodności, każdy znajdzie odpowiedni dla siebie materiał.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *